Brunch cu jumări organice și alte delicii din Transilvania

Brunch cu jumări organice și alte delicii din Transilvania

Slănină bine afumată și jumări crocante, brânzeturi de tot felul făcute în casă și salate din legume culese în urmă cu jumătate de oră din grădină. Munți de felii de pâine vârtoasă, bine rumenită, scoasă de câteva minute din cuptor. Toate stau adăpostite în castroane și platouri de ceramică în așteptarea începutului marelui ospăț.

Festin in aer liber marca Transilvanian Brunch

Un brunch organizat în curtea plină de verdeață a unei biserici medievale din Stejărișu, Retiș sau Copșa Mare este, dincolo de dimensiunea culinară fabuloasă, o călătorie incognito în viața unei comunități tradiționale din zona Dealurilor Târnavelor. Nu este o simplă gustare înlocuitoare de mic-dejun și prânz, ci este un adevărat festin.

Dacă sunteți gurmanzi, Transilvanian Brunch impresionează prin diversitatea, calitatea și savoarea mâncărurilor oferite pe aproape tot parcursul anului. Nici un produs nu provine dintr-o fabrică de mâncare sau dintr-o cultură agricolă intensivă. Meniul nu este deci unul standardizat, ci el diferă de la un sezon la altul. Oamenii locului oferă tot felul delicatese din carne de porc (slănină bine afumată, jumări, cârnați, tobă, pastă de jumări, pateu de casă din ficat de porc sau chisătură – un amestec de slănină tocată și ceapă roșie). Nu lipsesc chiftelele, ruladele cu carne tocată și verdeață, plăcintele, precum și multe feluri de brânzeturi, maturate sau proaspete. În funcție de anotimp, toate acestea sunt asezonate cu diverse salate: de castraveți, ceapă și mărar, de crudități, de sfeclă roșie cu hrean, de cartofi, de ceapă roșie și ou, cu arpacaș, de roșii și busuioc, de vinete, fasole și zacuscă.

Mămăliga este servită oaspeților fie însoțită de brânză, fie amestecată cu ardei, cârnat și cimbru, gratinată în cuptor. Gustările sunt stropite cu țuică de casă, cu ceai de flori de câmp sau din plante medicinale, cu compot de rubarbă, cu socată sau siropuri din fructe de pădure.

În timp ce gustările dispar de pe mese, în ceaune fierb felurile principale: supe (pline de afumătură, legume proaspete și tarhon), tocane preparate din diverse feluri de carne și sarmale uriașe. În miezul verii nu lipsesc supele reci de agrișe, de mere, de salată și fasole verde.

Pentru cine mai poate rezista unui asemenea ospăț, urmează parada deserturilor - hencles, cozonac cu nucă și cu mac, prăjitură cu fructe de sezon, clătite cu urdă și mărar, prăjitură cu brânză de vaci și mere, mălai dulce, iaurt cu miere și nuci, diverse gemuri și dulcețuri savuroase.

Desert cultural  cu concerte de orgă și tururi de cetăți

Dacă sunteți pasionați de istoria și tradițiile Transilvaniei, prânzișorul din comunitatea săsească va oferă și o asemenea componentă culturală, sub diverse forme: un tur al satului, o plimbare cu căruța, o vizită la fierar, un program muzical susținut de fanfara locală, muzică și dansuri, un concert de orgă sau audierea corului în biserică, o scurtă drumeție, un tur pe teme de patrimoniu. Nu trebuie uitate nici poveștile spuse de bucătarii care au pregătit toate bunătățile; acești oameni sunt prezenți, de altfel, la toate evenimentele din viața respectivelor comunități.

Delicatesă pentru pofticioși în stil Transilvanian Brunch: supă de mere  

Pentru gurmanzi, iată rețeta unei supe de mere care poate fi gustată doar în satele săsești din jurul Sibiului.

Ingrediente pentru șase porții: șase mere cât mai acrișoare, un cartof, două cepe tocate mărunt, o țelină tăiată fin, doi litri de apă, două linguri de zahăr, trei linguri de făină, 200 mililitri de smântână, boia de ardei, piper și salvie.

Modul de preparare este simplu, însă nu trebuie să sperați că supa făcută în oala de inox de acasă, pe aragaz, poate să aibă același gust precum cea făcută într-un ceaun, la foc aspru de rășinoase. Pentru început, se încălzește untul într-o cratiță, la foc mediu. Se adaugă merele, cartofii, ceapa și țelina; se călesc timp de circa cinci minute, amestecând des, până când ceapa devine translucidă.

Se pun: sarea, salvia, boiaua de ardei și piperul, după care amestecul se mai ține pe foc pentru 30 de secunde. Amestecul aromat se acoperă cu apă și se aduce la fierbere. Lăsăm să fiarbă la foc mic până se înmoaie merele. În acest timp, omogenizăm smântâna pentru gătit cu făină. Când merele sunt fierte, scoatem un polonic din zeama de supă, punem peste amestecul de smântână și făină, omogenizăm bine și adăugăm în supă. Dacă vreți să fiți siguri că veți obține o supă fină și cremoasă, fără cocoloașe, puteți trece prin sită amestecul de smântână cu făină. Lăsați să mai fiarbă 3-4 minute și stingeți focul. Cine vrea, poate să-și mai adauge în farfurie o lingură - două de smântână acrișoară.

Dacă descrierea acestui ospăț cu delicii săsești v-a stârnit deja apetitul, trebuie spus că Transilvanian Brunch este organizat la cerere de la începutul lunii mai până la mijlocul lunii octombrie în zona Hârtibaciu - Târnave (adică regiunea cuprinsă între Sibiu, Mediaș, Agnita, Făgăraș și Sighișoara). Mai multe detalii pot fi găsite aici.