Septembrie, luna gusturilor locale

Toamna, se adună roadele pământului şi se aşează mesele care sărbătoresc recolta. Iar la început de septembrie, am pregătit cu mult drag evenimente pentru gurmanzi: Festivalul Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival, care va avea loc între 4 şi 20 septembrie şi care este o acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.

Despre toate, am povestit pe îndelete mai jos.

4 septembrie

Ne vom începe călătoria în lumea gusturilor autentice transilvănene cu redescoperirea rutelor culturale locale şi a producătorilor din regiune, care au păstrat viu spiritul culinar transilvănean.

Cultural Foodscapes and Foodways 
În cadrul acestui eveniment, vom cunoaşte rutele culturale care unesc din punct de vedere culinar localităţi şi regiuni diferite şi felul în care acestea şi-au adus aportul la dezvoltarea gastronomiei – anul acesta, vom porni pe Drumul Brânzei / Ruta Transhumanței.

Meet the Local Producers 
Pentru producătorii locali şi restaurante, am pregătit o serie de workshop-uri şi discuţii despre felul în care se pot susţine reciproc IMM-urile locale de profil din gastronomie şi industrie alimentară – (Biocoop, Fairtrade, Bio Solidaire – reţele de comercializare cu impact social), family farming şi păstrarea şi folosirea produselor locale perisabile.

Sibiu City Menu 
Pe toată durata festivalului, vizitatorii a zece restaurante din Sibiu vor putea savura preparate dintr-un meniu deosebit, special creat pentru această ocazie, şi care va reuni cultura gastronomică locală şi produse locale.

5 septembrie

Neighborhood Cooking 
Sâmbătă, ne vom aşeza la masă alături de comunităţile locale multietnice (comunitatea românească, maghiară, săsească, evreiască) din Sibiu şi vom afla (şi degusta) poveştile produselor şi reţetelor specifice.

6 septembrie

Rural County Brunch 
Duminică ne vom întâlni pentru un brunch special, care va reuni cultura gastronomică din zonele rurale ale judeţului Sibiu (Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului, Țara Oltului, Țara Secașelor și Valea Târnavelor).

Five Regions Picnic

Cum mesele devin şi mai savuroase când sunt luate în aer liber, tot duminică am pregătit un picnic la care îşi dau întâlnire produsele, bucătăria şi poveştile provinciilor istorice vecine (mai exact, Transilvania de nord, Munții Apuseni, Secuime, Oltenia și Muntenia).

11 septembrie

Follow Your Taste 
Evenimentul se va desfăşura sub forma unui workshop în cadrul căruia vor fi prezenţi micii producători, poveştile lor de succes şi iniţiativele de susţinere a industriei. De asemenea, vom cunoaşte împreună parcursul produselor alimentare locale.

Feedback Gastronomy 
Bucătăria tradiţională şi gusturile locale se împacă foarte bine şi cu tehnologia modernă. De aceea, ne-am propus să aflăm mai multe despre noua economie bazată pe feedback în timp real şi aplicaţiile dedicate.

Conferință tematică pentru specialiști 
Conferinţa va aborda subiecte legate de dezvoltarea culturii gastronomice și cea a turismului gastronomic, trecând prin situația actuală, nivelul de dezvoltare locală, dezvoltarea orizontală, dezvoltarea verticală și în diagonală.  

12 septembrie

New Transylvanian Cuisine” Cooking Contest
Vom începe weekend-ul cum se cuvine, cu un concurs de gătit local, regional şi naţional, care va celebra cultura gastronomică locală.

Award Gala 
Pentru că bucătăria aleasă merită recunoscută, festivalul va premia acele iniţiative gastronomice care susţin dezvoltarea economică şi socială prin promovarea culturii culinare în regiune, în 9 categorii diferite: Cel mai bun producător de mâncare, Cel mai bun producător de băuturi, Fermierul anului, Cea mai bună rețetă din Transilvania (tradiție, evoluție, inovație), Bucătarul anului  (rezultate din concurs), Cea mai bună inițiativă din domeniu - cel mai bun eveniment gastronomic, Cea mai bună mâncare de stradă (Street Food sau Take Away), Cel mai bun proiect de colaborare şi Personalitatea gastronomică a anului.

13 septembrie

Taste of Romania 
După o sâmbătă plină (şi petrecerea aferentă), vom avea parte de un brunch de duminică tihnită, la restaurantul Jules din Sibiu. Acolo, vom face o călătorie culinară în regiunile din afara Transilvaniei (Maramureș, Bucovina, Moldova, Deltă şi Dobrogea și Banat) şi ne vom bucura de produsele şi reţetele lor tradiţionale.

 În această toamnă, vă invităm aşadar să vă aşezaţi alături de noi la masă şi să ne fiţi tovarăşi de drum într-o călătorie culinară cum numai bucătăriile tradiţionale pot oferi. Cât despre detaliile evenimentelor, vom reveni curând cu amănunte şi informaţii, aşa că staţi cu ochii pe noi!